default-logo

Atac al câinilor de la stână

 

vacanta 2010 173 vacanta 2010 171

Dacă ești călător în România pot spune că nu există în pășune care să nu fie pășunată de  către  turme  oi și însoțită de câini.

Câinii de la stână sunt un real pericol la adresa montaniarzilor, turiștilor și trecătorilor. Caracterul lor agresiv restricționează accesul în anumite zone, pun în pericol integritatea fizică și chiar viața persoanelor.

Experiența unei confruntări cu aceștia poate fi una traumatică deși poate am scăpat teferi din interacțiunea cu aceștia. Astfel ne dorim ca trecerea noastră pe lângă stână să fie cât mai lipsită de pericole și cât mai puțin stresantă.

Scriu aceste rânduri din experiența pe care am avut-o în nenumărate rânduri în interacțiunea cu câinii de la stână din diferite zone din țară. Sincer, privind în urmă prin câte am trecut nu știu cum de am scăpat intact din multe situații dificile. Probabil intuiția, spiritul precaut și experiența acumulată m-au făcut să depășesc acele momente.

                                        Câinii de la stână  în mâna prostului un real pericol !

Meseria de păstor este una extrem de dificilă, nu se învață peste noapte, si realizată în mod tradițional în forma ei pură obligă ciobanii să suporte toate vitregiile naturii. Aceștia sunt ciobanii care trebuie respectați și a căror privire încruntată spune multe. Ei sunt bine intenționați și sunt dornici de interacțiunea cu turistul care le-a trecut pragul după zile întregi în care nu a văzut pe nimeni. Un astfel de om te citește dintr-o privire iar câinii lui sunt o adevărată unealtă ce acționează sub comanda lui. Când te va vedea el îi va chema de fiecare dată. Un cioban adevărat crește la stană doar atâți câini cât este nevoie. Practic câinii sunt cartea lui de vizită, iar pentru el reprezintă cea mai înaltă formă de atașament . Un cioban bun se cunoaște după câinii pe care îi are. Cu cât sunt mai frumoși, mai impunători, mai ascultători și mai bine dresați cu atât ciobanul este mai iscusit în arta oieritului.

Din păcate subvențiile acordate de guvern  pentru păstrarea acestei ocupații ancestrale, au atras multi cetățeni dinafara meseriei oieritului care au devenit ciobani peste noapte. Aceștia, niște parveniți, nu își doresc o practică agricolă eficientă, supra pășunează, iar animalul pe care ar trebui să îl onoreze nu este decât un mijloc de a obține bani din subvenții. Aceștia sunt oameni agili din punct de vedere birocratic iar pentru a-și păstra interesele sunt xenofobi, agresivi, și mai ales stânele însoțiți de un număr exagerat de mare de câini. Pentru ei, care nu au văzut niciodată un urs,  armata de câini neinstruiți reprezintă o garanție protectivă atât în calea animalelor sălbatice cât și în calea curioșilor. Pe acești indivizi îi recunoaștem ușor. Aceștia nu practică transhumanța și își poziționează stâna strategic, cum ar fi  în drum,  în zonele de trecere, în capul satului. EI ne răspund agresiv orice i-am întreba, iar turmele de oi sunt însoțite în cel mai bun caz unul sau doi câini de rasă pură, restul fiind un amalgam de metiși prost îngrijiți, agresivi cu omul și de multe ori nehrăniți corespunzător. Mai mult decât atât, uneori din dorința de a avea exclusivitate asupra zonelor de pășunat și a avea libertate în încălcările legale pe care aceștia le săvârșesc aceștia își vor ațâța câinii asupra trecătorilor în loc să îi cheme.

Omul simplu nu are putere decât în puține situații pentru a face față unei confruntări fizice violente cu un câine de stână aceasta constituind o situație extremă. Câinii ciobănești au fost creați să se lupte cu urșii și cu lupii iar într-o confruntare directă, omul are mici șanse să scape nevătămat. Personal am asistat la o situație când cineva a lovit puternic un câine ciobănesc și în ciuda loviturii, zic eu, bine plasată, acesta nu a scăpat nemușcat. Așadar atunci când traversăm pe lângă o stână ceea obiectivul nostru este ca să pre întâmpinăm un atac și să evităm o confruntare agresivă cu aceștia.

În raport cu locul de amplasare al stânei din experiența mea, câinii percep teritoriul sub trei  zone:

1. Zona roșie- în care orice intrus trebuie îndepărtat și neutralizat  prin orice mijloace deoarece accesul străinilor  în această zonă reprezintă o gravă încălcare de teritoriu cu excepția cazului  în care ciobanul îngăduie acest lucru. În această zonă securitatea noastră depinde de prezența exclusivă a ciobanului, comportamentul natural agresiv al câinilor fiind inhibat de prezența acestuia. În momentul când acesta se face nevăzut, dacă am rămâne în această zonă suntem la discreția câinilor. Accesul în această zonă este cel mai periculos și ca delimitare am putea spune că înglobează construcțiile specifice activității de oierit. Trebuie să luați în considerare că sunt momente din zi când niciunul din ciobani nu este în stână, în această perioadă aceasta fiind cu strășnicie păzită de către câini.

Daca terenul ne permite în mod clar evităm să trecem prin mijlocul stânei!

2. Zona galbenă – zona de atac în care orice intrus trebuie asediat, hărțuit și îndepărtat. Este reprezentată de zona periferică a stânei în care oile pășunează cel mai frecvent. În această zonă interacțiunea cu câinii de la stână depinde de modul în care reușim să răspundem reacției lor agresive. Este totodată zona în care cel mai frecvent încălcăm teritoriul câinilor de la stână

3. Zona albastră – în care trecătorii sunt averizați prin lătrat că ar trebui să păstreze distanța, însă aceștia nu sunt urmăriți sau hărțuiți.In această zonă oile pasc ocazional.

 Sfaturi pentru o drumeție la stână reușită

 1. Traversează în mod corect zona din apropierea stânii

Încearcă atunci când terenul îți permite să accesezi o rută  care să îți asigure vizibilitatea dintr-o poziție în care să fii observat mai întâi de către ciobani si nu doar de către câini. Dacă te vei afla în zona ,,galbenă ” iar ciobanul nu are vizibilitate asupra situației te afli la discreția câinilor. În acestă zonă câinii sunt periculoși in absența ciobanilor.

Nu traversa zona stânei de unul singur. Vei fi o țintă sigură pentru orice câine de stână.

Nu îți lăsa în urmă camarazii de drumeție .Siguranța voastră crește  dacă vă deplasați sub forma unui grup compact. Renunță pe cât posibil la șirul indian.

Niciodată nu traversați zona roșie în absența ciobanului!!!!

Nu trece direct printre oi și nici prin  fața acestora. Nu te opri in dreptul stânei sau al turmei ci continuă să te deplasezi.

Uneori, când te apropii de o stână fă-ți anunțată prezența prin vorbe sau un fluierat atunci când crezi că te afli la o distanță optimă pentru a fi reperat de ciobani și la o distanță ceva mai mare față  de stână. Uneori peste zi câinii se odihnesc, mai ales in zilele călduroase și ultimul lucru pe care vrei sa-l obții este să te transformi într-un intrus neașteptat în apropiere de zona roșie.

Ascunde-ti vizibilitatea intrând în vegetația forestieră pentru a ocoli stâna. Din experiența personală câinii nu vor urma nici un intrus în zona vegetației forestiere deoarece acesta se suprapune în mentalitatea lor  frecvent peste zona albastră. Dacă totuși o vor face aceasta este o excepție de la regulă.

Atunci când traversezi zona însoțit de animalul de companie reține-l în lesă lângă tine dacă ții la securitatea lui. Nu le permite câinilor de la stână  să interacționeze cu el. Întâlnirea se poate sfârși tragic chiar dacă începe printr-o interacțiune normală. De ce? Câinii de la stână au un puternic caracter antisocial manifestat pentru alți câini.  Însoțit de un  câine de companie atenția celorlalți câini nu mai este îndreptată asupra ta. Câinii de la stână te vor recunoaște ca lider. Însă ai o responsabilitate. Să îți protejezi companionul, oricât de absurd a părea!

 

 

 1. Analizează comportamentul câinilor de la stână.

În câteva secunde poți să intuiești care este nivelul lor de agresivitate și cât de cât care este poziția lor în structura lor ierarhică.

Din punct de vedere social haita câinilor de la stână este condusă de un lider căruia i se alătură un sublider și apoi o structură de subordonare dezvoltată  pe aceeași linie. În interacțiunea cu stăpânul poziția de lider este cedată acestuia.

Dacă în cazul lupilor această structura ierarhică este oarecum rigidă, în cazul câinilor de la stână este flexibilă iar raporturile de dominanță depind de motivația interioară și de sarcina ce trebuie rezolvată a fiecărui câine și mai puțin de talia acestuia. Bineînțeles că un câine de talie mică nu se va impune în fața unui câine de talie mare.

Astfel raportarea se face la liderul care are o poziție flexibilă iar după caz acesta poate fi un om sau un câine. Acest detaliu este deosebit de important și de el depinde cum  vom reuși să dejucăm comportamentul unei întregi haite de câini.

Liderul  canin este de obicei  cel mai motivat spre agresivitate dar totodată este cel care se lansează în plan secundar pentru finalizarea acestei acțiuni. Cel mai agresiv în lătrat  ei este de obicei sub liderul împreună cu ,,hărțuitorii”. Ambii au aceeași motivație  însă cea a subliderului este alimentată de către lider si de aici si reacția lui mai agresivă.

Cele două poziții le recunoaștem ușor, deoarece uneori, liderul, alteori  subliderul, nu are încrederea de a iniția de unul singur un atac și așteaptă întăriri întorcând capul spre acesta, cuplul fiind oarecum inseparabil, acestora alăturându-se ceilalți câini. Practic din tot grupul vom avea de învins doar doi câini.

 

 1. Metoda  fii ,,neobișnuit” de relaxat

 Câinii sunt animale foarte mimetice. Atitudinea ta relaxată face totul!! Câinii îi recunosc pe cei fricoși după miros. Această abilitate moștenită de la strămoșul lui ,lupul. Cunoaștem faptul că în limbajul canin exemplarele stresate emit în zona anală hormoni de stress.

În cadrul coevoluției lor alături de om răspund rapid și empatic la stările omului și ne cedează ușor poziția de lider. Ei împrumută foarte mult din limbajul nostru nonverbal. Pot citi chiar și mimica feței.  Deși poate în sinea noastră suntem temători, vom încerca sa jucăm puțin teatru în direcția în care am fi foarte relaxați.

Spre exemplu , se întâmplă rareori  ca un om sub influența băuturilor alcoolice să fie mușcat de câini…De ce? Pentru că oricare ar fi reacția câinilor acesta nu le răspunde  nonverbal și empatic.

Vom relaxa umerii, privirea vom păși agale, vom vorbi calm  și jovial astfel încât câinii să ne audă și  nu ne vom agita.

Putem privi în sus într-o direcție alăturată câinilor. În lumea animală capul plecat și privitul în ochi înseamnă agresivitate. Vom inspira adânc. In limbajul canin evitarea contactului vizual înseamnă neutralitate și respect.

Metoda de a te așeza jos dă de multe ori rezultate. Câinii se opresc la câțiva metri în fața noastră. Am încercat metoda aceasta de câteva ori, chiar și când eram copil și a dat rezultate. Atenție însă la corectitudinea aplicării ei!

 

 

 1. Metoda ,,Dejucarea” reacției agresive

 E drept, întâlnirea are ca debut o manifestare teritorială agresivă. Însă dacă aceasta nu este susținută de un răspuns pe măsură aceasta va fi înlocuită cu un alt tip de comportament. De multe ori spunem: ,,Păi la început au lătrat agresiv, am crezut că mă vor mușca  apoi m-am împrietenit cu ei.. Câinii reacționează la o situație și nu au strategii  pe termen lung , totul desfășurându-se ca răspuns la o realitate sub forma unor proceduri predefinite comportamental. Totul depinde de cum le interpretăm. Prin urmare următoarele trucuri îi vor bulversa  sau sabota , și s-ar putea să aibă succes:

 1. Cheamă câinii către tine, oferindu-te să îi mângâi. Nu va funcționa cu toți, dar vei schimba comportamentul celor mai sociabili dintre ei sau cu siguranță îi vei câștiga pe cei mai tineri. Astfel liderii vor pierde din susținere. Atrag atenția că unii dintre câini trăind în condiții de semilibertate nu suportă să fie mângâiați, așa că nu recomand finalizarea acțiunii. Nu zâmbi câinilor și nu îi privi în ochi. Acest gest este interpretat ca agresiune.
 2. Cheamă câinii și scoate ceva de mâncare din rucsac și arunca-le gentil după ce vezi ca aceștia s-au mai potolit. Este cea mai populară metodă. In felul acesta îi obligi să înlocuiască comportamentul de atac cu unul de hrănire.

 

 1. Metoda ,,Lupta!”

 

 1. Surprinde-i cu un gest, taie-le atacul într-un mod non agresiv. Posibile soluții: aprinde o lanternă. Deschide brusc o umbrelă, folosește un fluier pentru câini. Aprinde o petardă sau ordonă câinilor trimițându-i-i-i la stână. Un spray cu piper se dovedește a fi o soluție bună  însă trebuie declanșat în ultimul moment. Vei câștiga timp pentru o retragere.

 

 1. Atacă-i atunci când aceștia își construiesc încrederea se așteaptă mai puțin. Nu se vor aștepta să ripostezi. Strigă brusc si dă-te înspre ei! Vor rămâne bulversați! Am aplicat această metoda de multe ori cu rezultate destul de bune.

 

 1. Trage o creangă cu frunze după tine. Putini câini au curajul să muște pe cineva din față iar foșnetul îi va deruta. Mai mult decât atât trăgând ramura după tine nu vei mai reacționa nonverbal la comportamentul agresiv al câinilor. Am văzut pe cineva făcând acest lucru și metoda a avut succes.

 

 1. Dacă ai reușit să îl identifici pe lider , aruncă cu un obiect sau o piatră către acesta precum si către sublider încercând să îi intimidezi. Este o soluție oarecum la îndemână, relativ riscantă dar extrem de eficientă. Foarte importantă este energia cu care faci acest lucru. Personal am avut șansa de câteva ori să încerc. Metoda a avut succes. Ai grijă ! Liderul mușcă hoțește pe la spate chiar și atunci când conflictul pare stins dacă autoritatea acestuia a fist subminată!

 

 1. Menține-ti poziția . Ordonă ferm și concis câinelui să se retragă. Ține mâinile lipite de corp.
 2. Dacă ești singur bine este să ai un băț rezistent asupra ta. Nu agita bățul ci menține-l aproape de corp însă la vedere pentru intimidare . Atunci când câinele este aproape și încearcă să te muște lovește-l peste bot scurt sau la baza gâtului scurt și puternic, sau împinge-l cu putere înapoi. Nu-l lovi în cap deoarece câinii adulți au calotă craniană întărită și din experiență spun că s-ar putea să nu meargă.

 

 1. Dacă suntem surprinși pe munte fără a avea in mână un băț dă-ți jos rucsacul și pune-l în față deasupra picioarelor asigurându-ți o oarecare protecție din spate sau față.

 

 1. La deplasările în grup o soluție este orientarea participanților sub forma unui cerc spate în spate , iar bețele de trekking să fie distribuite în față în poziție fixă.

 

 1. Dacă totuși ești mușcat, iar acesta nu te eliberează în acest timp nu smuci și nu împinge câinele. Strângem pumnii pentru a nu fi muscați de degete. Ne suim cu toată puterea peste el presand puternic în jos astfel încât să nu mai poată scăpa.Asta îl va dezarma…Din fericire nu am ajuns în această situație ci am preluat aceasta informație, adr cred că este utilă.

 

6.,,Fuga”

 1. Foarte important !! Nu fugim de câinii de la stână! Vom fi doborâți și mușcați de peste tot! Fuga este semn de slăbiciune în fața unui câine agresiv. Atunci când trebuie să ne retragem o facem treptat dar promt cu spatele și  cu fața înspre câini.
 2. Urcarea într-un arbore poate fi de folos sau pe un obstacol înalt. Oile se mișcă.Nu stau pe loc. Cel mai probabil când acestea vor pleca ,se vor indepărta și câinii.
 3. De asemenea interpunerea unui obstacol între noi și câini poate fi de folos (trunchi căzut. fir de apă, șanț. Sau pătrunderea intr-un pâlc  cu vegetație deasă.

 

Primul ajutor

Mușcăturile de câine sunt dureroase și pot avea grade diferite de intensitate.

Ca primă măsură vom spăla rana cu apă si săpun în exteriorul rănii. O vom presa și bandaja ușor pentru a opri sângerarea.

În cazul mușcăturilor grave vom alerta regimul de urgență 112. Si vom aștepta sprijinul medicilor de ambulanță.

Câinele sub influența selecției artificiale a fost selectat să își facă raportarea la rasa umană. Câinii crescuți de om, îl recunosc pe acesta ca o autoritate și îi cedează locul de lider  foarte ușor atunci când aceasta si-a dovedit-o . Trebuie să conștientizăm faptul că așa cum suntem doar oameni și acesta fiind lucrul care ne definește, așa sunt  și ei doar câini. Responsabilitatea adaptării spre un anumit comportament ne revine nouă ca oameni și nu câinilor. Bineînțeles că rămânem impresionați de anumite comportamente al unor indivizi canini ce trădează elementalul uman. Însă să nu uităm un lucru:  nu le putem cere să fie oameni!

Drumeții în siguranță vă doresc și lipsite de incidente!

Ing.          Zgremția Cosmin

 

 

 

 

About the Author

Leave a Reply

*